Valentin Guillod wint E‐MX Race of Champions!

Groots succes voor 2de E-MX Race of Champions

Meer dan duizend toeschouwers genoten gisteren van de 2e editie van de E-MX Race of Champions, een heel bijzondere motorcross wedstrijd, gereden met elektrische motoren. Maar liefst 14 professionele motorcrossers zakten af naar Circuit Zolder, waaronder levende legende Stefan Everts en vele jonge kleppers. De jonge Zwitser Valentin Guillod (Standing Construct KTM) was de beste voor de vicewereldkampioen MX2 Jordi Tixier (Red Bull KTM) en de Nederlander Daan Bruijsten (Ee-Xparc).

Na een verkenning van het korte en technische parcours werkten de rijders twee tegen twee een chronosessie af. Hiermee werden twee kwalificatiegroepen bepaald van elk acht rijders die strijden voor een plaats in de finale. Enkel de mysterieuze rijder ‘The Stig’ en Stefan Everts waren zeker van een plaatsje in de finaleronde. Voor de overige plaatsen werden enkel de drie snelsten uit de kwalificatiegroepen weerhouden.

Op deze manier werd een groep van acht rijders gevormd die het tegen elkaar opnamen in een razend spannende finale. Van bij de start nam Valentin Guillod de leiding, met in zijn kielzog Daan Bruijsten en Jordi Tixier.  Stefan Everts was kort na de start betrokken geraakt in een valpartij en zakte daarmee weg naar de voorlaatste plaats. Halverwege de korte wedstrijd wist Jordi Tixier de jonge Daan Bruijsten voorbij te steken. Daan reed echter de wedstrijd van zijn leven en wist zijn 3e plaats te behouden. Pas in de laatste ronde maakte Valentin gebruik van de ‘Joker Lane’, een short cut die de rijders in 1 van de 4 rondes dienden te gebruiken. Tixier volgde in zijn kielzog en wist daarmee zijn achterstand tot een minimum te beperken. Dit kon echter niet beletten dat Guillod alsnog als eerste over de meet kwam en zo de overwinning in de 2e E-MX Race of Champions op zijn naam wist te schrijven! Een verdiende overwinning van een zeer getalenteerde rijder die dit jaar ook al hoge ogen gooide in het WK MX2.

Spektakel op en rond het parcours

Het spektakel komt door de bijzondere opzet van de wedstrijd. Een kort en technisch parcours, geïnspireerd door de snelle ‘short circuits’ uit de Four-Cross en de BMX wedstrijden. De motorcrossers nemen het tegen elkaar op in 4 razendsnelle rondes die binnen de minuut worden afgewerkt. Korte explosieve wedstrijden die opbouwen naar een superspannende finale.

Naast de wedstrijd zelf zorgde de freestyle motorcrossers Jimmy Verburgh (FMX4Ever) en zijn collega Gilles Dejong  (FMX4Ever) voor het nodige spektakel. Ze werkten enkele spectaculaire freestyle jumps af met hun elektrische motoren. Gilles zorgde uiteindelijk nog voor een wereldprimeur door zich als eerst rijder ooit aan een backflip te wagen met een elektrische crossmotor! Hij slaagde in zijn opzet en het publiek ging dan ook door het lint.

Daarnaast mochten ook de professionele BMX’ers zich aan een finale wagen op de elektrische motoren. Het verloop en de finale resultaat van de wedstrijd bewijzen dat er ook bij de BMX rijders heel wat motorcross talent aanwezig is.

Organisator, Stefan Peetermans toonde zich na afloop bijzonder tevreden; “We zijn geslaagd in onze opzet om met deze wedstrijd een brug te bouwen tussen motorcross en sporten als BMX en Four-Cross. Hoewel het ontbreken aan het typische geluid van de motoren voor iedereen wat wennen is, ben ik ervan overtuigd dat we met elektrische motoren niet moeten inboeten aan spektakel en spanning in de wedstrijd. Afspraak volgend jaar voor de 3e editie van de E-MX Race of Champions!”

Foto’s van de 2e E-MX Race of Champions zijn hieronder te downloaden in hi-res . Deze mogen enkel voor editoriale doeleinden worden gebruikt en als credit dient de initialen ‘CDS’ te worden vermeld.

Onder links vindt u ook enkele clips die door onze collega's van Sporza werden gemaakt.

EMX_Race-of-champions.rtf

RTF - 5.5 Kb

Frédéric De Gezelle

Over Electric Motocross

De E-MX Race Of Champions is 's werelds belangrijkste race voor elektrische crossmotoren. Deze wedstrijd vond sinds 2012 plaats in het belgische Zolder in het kader van Clean Week 2020. In de huidige wedstrijdvorm werd Stefan everts de eerste E-MX kampioen in 2013. In 2014 werd hij opgevolgd door de Zwitser Valentin Guillod. Vorig jaar was Pauls Jonass de sterkste. Naast de E-MX race zijn ook andere wedstrijden met elektrische (cross)motoren en de promotie van elektische motoren opgenomen in het programma.