Wereldprimeur op Circuit Zolder: eerste elektrische motorcrosswedstrijd ooit!

In het kader van de jaarlijkse Clean Week organiseren Circuit Zolder, de FIM (Internationale Motorfederatie) en de BMB (Belgische Motorrijdersbond) op donderdag 2 mei de eerste crosswedstrijd ooit voor elektrische motoren. Het gaat hierbij om een heuse wereldpremière!

De allereerste cross in de geschiedenis van de sport (1934) vond niet alleen plaats in ons land, ook de naam ‘motorcross’ zelf was een Belgische ‘uitvinding’. Daarna volgde de eerste race waarbij alle rijders van start gingen achter een starthek. En sportief kan België zoals bekend bogen op het hoogst aantal individuele wereldtitels in deze spectaculaire discipline. Die voortrekkersrol in de motorsport wordt met gepaste trots verder gezet in de 21ste eeuw!

Wie wordt de eerste E-MX winnaar?

Voor de eerste zogenaamde E-MX demonstratierace zakken de grootste namen uit de motorcrosswereld af naar Zolder. Naast tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts zullen ook Ken De Dycker, Jake Nicholls, Marvin Van Daele, Yentel Martens, Damon Graulus en andere Belgische toppers, aanstaande donderdag hun opwachting maken op de baanbrekende KTM Freeride E motoren! Hoewel races met elektrische motoren nog in hun kinderschoenen staan, gaat het om een volwaardig en innovatief wedstrijdformaat met trainingen, kwalificaties en twee spannende manches, telkens over vijf ronden met als slot een finale met de  beste zes rijders. Ook het compacte, overzichtelijke circuit werd aangepast voor deze nieuwe discipline.

Het is niet alleen aan de toppers uit de motorcross om het vuur aan de lont te steken van deze elektrische revolutie. De interesse uit de sportwereld voor deze nieuwe, 100% groene tak uit de motorsportfamilie is opvallend. Zo staat Olympisch BMX’er Arnaud Dubois erop om deel te nemen aan de wedstrijd tezamen met de grote MX kanonnen. BMX bondscoach én ex motorcross GP rijder Chris Jacobs wil op zijn beurt komen voelen welke evolutie er binnen de MX zit aan te komen. Omdat geen enkele revolutie mogelijk is zonder steun van het volk is de toegang tot deze wedstrijd helemaal gratis. Tot dan!

Programma E-MX demonstratiedag
2 mei 2013 Circuit Zolder

·    16u 30: Aankomst en briefing op het E-MX circuit
·    17u 00: Vrije training Groep A (6 rijders)
·    17u 15: Vrije training Groep B (6 rijders)
·    17u 30: Kwalificatiesessie Groep A
·    17u 45: Kwalificatiesessie Groep B
·    18u 00: Interviews-testen motoren Quantya, Zero
·    19u 00: Wedstrijd A (5 ronden = wedstrijdduur van 6 minuten)
·    19u 20: Wedstrijd B  (5 ronden = wedstrijdduur van 6 minuten)
·    19u 40: Finale met top 3 uit elke manche
·    19u 50: Podium

Please mention the following credits for the rightsfree images in attachment:

KTM Freeride: R. Schedl 
Portrait images Stefan Everts & Ken De Dycker: S. Taglioni
 

Contacteer ons
Over Electric Motocross

De E-MX Race Of Champions is 's werelds belangrijkste race voor elektrische crossmotoren. Deze wedstrijd vond sinds 2012 plaats in het belgische Zolder in het kader van Clean Week 2020. In de huidige wedstrijdvorm werd Stefan everts de eerste E-MX kampioen in 2013. In 2014 werd hij opgevolgd door de Zwitser Valentin Guillod. Vorig jaar was Pauls Jonass de sterkste. Naast de E-MX race zijn ook andere wedstrijden met elektrische (cross)motoren en de promotie van elektische motoren opgenomen in het programma.

Electric Motocross
Terlaemen 30
3550 Zolder
België